Ontdek het potentieel van Observability in Elastic

Door 15/05/2024 Blog

Ontdek het potentieel van Observability in Elastic

In een snel veranderend technologielandschap, is het essentieel voor organisaties om te begrijpen wat er werkelijk gaande is binnen hun systemen. Dit is waar Observability in het spel komt. In deze blog duiken we dieper in op het concept van Observability.

In een snel veranderend technologielandschap, is het essentieel voor organisaties om te begrijpen wat er werkelijk gaande is binnen hun systemen. Dit is waar Observability in het spel komt. In deze blog duiken we dieper in op het concept van Observability en hoe de oplossingen van Elastic een belangrijke rol spelen voor organisaties om niet alleen systemen te monitoren, maar écht te begrijpen wat er in hun systemen gebeurt.

Wat is Observability?

Observability betekent dat je extern kunt zien wat er intern gebeurt in een systeem. Bijvoorbeeld, als je een complexe webtoepassing beheert en je plotseling een vertraging in de responstijden opmerkt, kun je Observability gebruiken om te zien waar het probleem zich voordoet. Door naar logboekregistraties te kijken, CPU-gebruik te meten en transacties te traceren, kun je snel identificeren welke onderdelen van de toepassing de vertraging veroorzaken en waarom. Dit stelt je in staat om snel te reageren en het probleem effectief op te lossen.

Observability gaat dus verder dan alleen monitoring, door niet alleen te kijken naar de gezondheid van het systeem, maar ook naar de prestaties en gedragingen ervan. In wezen draait het om het stellen van vragen als “Wat is er aan de hand?” en “Waarom gebeurt dit?” Vervolgens verzamel je de benodigde informatie om deze vragen te beantwoorden.

De drie pilaren van Observability

Om Observability te bereiken, moeten organisaties zich richten op drie belangrijke aspecten:

  1. Logs: het verzamelen en analyseren van logboekgegevens van verschillende onderdelen van een systeem. Logs bevatten waardevolle informatie over gebeurtenissen, fouten en andere relevante activiteiten.
  2. Metrics: kwantitatieve gegevens over de prestaties van een systeem, zoals CPU-gebruik, geheugenverbruik en netwerkdoorvoer. Deze gegevens zijn essentieel om trends te identificeren en problemen vast te stellen.
  3. Traces: die de trajecten volgen van individuele transacties of verzoeken door een gedistribueerd systeem. Ze helpen bij het begrijpen van de prestaties en de onderlinge afhankelijkheden van verschillende componenten.

Elastics Observability Suite

Elastic biedt een uitgebreide suite van tools die organisaties helpen bij het bereiken van Observability in hun systemen:

  • Elasticsearch: Als krachtige zoek- en analyse-engine, maakt Elasticsearch het eenvoudig om enorme hoeveelheden logboek- en metrische gegevens te indexeren, op te slaan en te doorzoeken.
  • Kibana: Kibana biedt een intuïtieve gebruikersinterface voor het visualiseren en analyseren van gegevens die zijn opgeslagen in Elasticsearch. Het stelt gebruikers in staat om dashboards te bouwen, complexe queries uit te voeren en trends te ontdekken.
  • APM (Application Performance Monitoring): Elastic APM biedt gedetailleerde inzichten in de prestaties van applicaties, door middel van het vastleggen en analyseren van distributed traces. Dit helpt bij het identificeren van bottlenecks en optimaliseren van de applicatieprestaties.

Conclusie

Observability is een cruciaal concept in het moderne IT-beheer. Elastic biedt gelukkig krachtige oplossingen om dit te bereiken. Door gebruik te maken van Elasticsearch, Kibana en Elastic APM, kunnen organisaties diep inzicht krijgen in hun systemen. Vervolgens kunnen ze proactief reageren op eventuele problemen.

Heb je hier hulp bij nodig? Als Elite Partner van Elastic staat Puur Data klaar om je te ondersteunen bij het maximaliseren van je Observability-capaciteiten, en bij het realiseren van je doelen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u een vraag over de mogelijkheden, bel ons op +31 (0)88 – 7887 328, ga naar contact of vul het onderstaande formulier in!

Recente nieuwsberichten

Puur Data erkend als Elastic Partner van het Jaar 2023

| Headlines | Geen reacties
Tijdens het ElasticON Tour-evenement in Amsterdam heeft Elastic haar partner Puur Data beloond met de titel Elastic Partner van het Jaar 2023 voor de Benelux-regio. Tijdens het ElasticON Tour-evenement in…
Elasticsearch

Puur Data gecertificeerd als Elite Partner van Elastic

| Headlines | Geen reacties
Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf nu Elite Partner van Elastic noemen, het bedrijf achter Elasticsearch en de Elastic Stack. Ede - Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf…