BDaaS (Big Data as a Service): 5 voor- en nadelen

Door 12/11/2016 juli 10th, 2020 Data Analyse

BDaaS (Big Data as a Service): 5 voor- en nadelen

[big day-tuh az ey sur-vis]

a service that helps customers to explore their data and get useful information and insights from that data

Om te beginnen; wat is BDaaS eigenlijk? De exacte definitie verschilt nogal. Zelfs Wikipedia heeft op het moment van dit schrijven nog geen definitie. Wij houden het op een online dienst die de klant in staat stelt om data te verzamelen en analyseren om waardevolle informatie te vergaren. Eigenlijk een soort utility. In deze blog hebben wij een aantal voor en nadelen naast elkaar gezet.

Voordelen van Big Data as a Service

#1 Inzichten met BDaaS

Met stip op #1; inzichten! Dit geldt zowel voor BDaaS als een oplossing die lokaal wordt geplaatst. Met (big) data analyse kunnen nieuwe inzichten en competitief voordeel worden behaalt.

#2 Kostenbesparing met BDaaS

Wanneer je met BDaaS aan de slag gaat, hoef je niet te investeren in een eigen omgeving. Tevens heb je minder kennis nodig om te starten met Big Data Analyse. Dit geldt zowel voor de technische infrastructuur als voor de software omgeving.

#3 Gebruik maken van reeds bestaande kennis over BDaaS

De provider van de oplossing deelt (als het goed is) opgedane kennis. Hierdoor kan sneller resultaat geboekt worden bij het connecteren en analyseren van datasources. Vaak is meer documentatie voorhanden en zijn bepaalde zaken gestandaardiseerd.

#4 Beperkte technische kennis nodig met BDaaS

Uiteraard is dit afhankelijk van de oplossing, maar in het algemeen nemen de providers een groot deel van de werkzaamheden uit handen. Het gaat dan om updates, installatie, security, etc. Dit is nuttiger dan u wellicht inschat, temeer omdat medewerkers met ‘kennis van zaken’ moeilijk te vinden zijn.

#5 Snel aan de slag met BDaaS

Omdat het een bestaande reeds aanwezige oplossing is kan snel worden gestart met het connecteren en analyseren van data. Het hele design en installatie proces kan voor een groot gedeelte worden overgeslagen. De oplossing zijn veelal ‘plug & play’.

(potentiele) nadelen van Big Data as a Service

#1 Security

De data gaat voornamelijk over het internet naar de provider toe. Dit betekent dus dat er bij voorkeur gewerkt zal moeten worden met secure VPN verbindingen. Het is meestal niet wenselijk dat derden kunnen ‘meekijken’ met wat er over de lijn gestuurd wordt.

#2 Capaciteit van de (internet)verbinding

Omdat de data via het internet wordt verzonden kan dit problemen geven met de hoeveelheid en snelheid. Initieel kan data via media naar de provider worden gebracht, maar structureel zal de snelheid van het internet bepalend zijn of de oplossing goed werkt.

#3 Veranderen van provider

Omdat de data in de Cloud staat zal het lastiger zijn om een kopie hiervan te maken. Zeker als het om honderden terabytes gaat. Als u van provider wilt wisselen zult u goed na moeten denken over een migratie pad. Hoe krijg je de data van de ene provider naar de andere en wat zijn eigenlijk de afspraken hierover met de huidige provider?

#4 Juridische consequenties

Wanneer data in de Cloud wordt gezet is niet altijd duidelijk waar de data zich bevindt en in welk land. Dit kan consequenties hebben. Wie mag de data bekijken en onder welke wetgeving valt de data?

#5 Beperkte oplossing

Veel BDaaS oplossingen zijn standaard oplossingen. Met andere woorden; geschikt voor een bepaald doel. Op het moment dat u dan meer data sources wilt koppelen is dit niet mogelijk en heeft u nog een oplossing nodig.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u een vraag over de mogelijkheden, bel ons op +31 (0)88 – 7887 328, ga naar contact of vul het onderstaande formulier in!

Recente artikelen

Ontdek het potentieel van Observability in Elastic

| Blog | Geen reacties
In een snel veranderend technologielandschap, is het essentieel voor organisaties om te begrijpen wat er werkelijk gaande is binnen hun systemen. Dit is waar Observability in het spel komt. In…

Ontdek de mogelijkheden van machine learning in Elastic

| Blog | Geen reacties
Een van de spannendste ontwikkelingen is de integratie van machine learning in Elastic. Dit platform voor het beheren en analyseren van data biedt een scala aan mogelijkheden om machine learning…