Optimaliseer de prestaties van applicaties met Elastic Log Monitoring

Door 20/11/2023 januari 4th, 2024 Blog

Optimaliseer je applicaties met Elastic Log Monitoring

Wil je een optimale gebruikservaring garanderen, dan is het belangrijk dat je storingen tijdig ziet aankomen. Met Elastic Observability zie je op een overzichtelijk dashboard precies hoe elk netwerkonderdeel presteert.

Mensen moeten altijd toegang hebben tot de applicaties die ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Waar ze ook zijn. Wil je een optimale gebruikservaring garanderen, dan is het belangrijk dat je storingen tijdig ziet aankomen, zodat je op tijd actie kunt ondernemen. Zo voorkom je dat toepassingen uitvallen. Met de door AI ondersteunde oplossing Elastic Observability, zie je op een overzichtelijk dashboard precies hoe elk netwerkonderdeel presteert.

Wil je niet steeds bezig zijn met brandjes blussen, dan is zichtbaarheid (observabilty) cruciaal. Maar in een complex IT-landschap met veel gebruikers, applicaties en locaties is het niet eenvoudig om alles te overzien. Hoe kom je er toch tijdig achter dat er ergens iets mis dreigt te gaan?

Log monitoring is het antwoord. Binnen je IT-infrastructuur zijn er allerlei bronnen die voortdurend waardevolle informatie genereren over de werking en prestaties van systemen. Applicaties en besturingssystemen houden bijvoorbeeld gebruikersactiviteiten en fouten bij. Ook cloudservices genereren logs over onder meer gebruik van opslagcapaciteit, rekenkracht en gebeurtenissen. Firewalls houden pogingen tot inbraak en geven informatie over de aanwezigheid van malware.

Razendsnel petabytes aan loggegevens doorgronden

Voor mensen zijn al die gegevens niet bij te houden. Binnen de Elastic Stack helpt Elastic Agent je om petabytes aan loggegevens te verzamelen, te combineren en te analyseren. Als er patronen aan het licht komen die erop wijzen dat er een storing dreigt of al is opgetreden, geeft het systeem een waarschuwing af. Daardoor kunnen IT-beheerders eerder ingrijpen.

In de praktijk wordt log monitoring vooral gebruikt om zicht te krijgen op:

  • Prestaties van applicaties: om downtime te minimaliseren en gebruikerservaringen te verbeteren;
  • De complete infrastructuur: door monitoring van het landschap (inclusief cloudplatforms als AWS, Microsoft Azure en Google Cloud) los je storingen tijdig op;
  • Gebruikers: als een website een langere laadtijd heeft dan de bedoeling is, staat dit een goede gebruikservaring in de weg. Als je dit in real-time ziet, pak je de oorzaak aan voordat de gebruiker de helpdesk kan bellen;
  • Synthetisch monitoring: door het combineren van functies vanuit het perspectief van eindgebruikers komen beschikbaarheid en prestaties van applicaties niet in het gedrang. Een voorbeeld hiervan is het simuleren van gebruikersacties, zoals het invullen van formulieren, navigeren door een website of het uitvoeren van specifieke acties binnen een applicatie. Zo kom je fouten snel op het spoor.

Puur Data helpt

Als Elite Partner van Elastic kan Puur Data je adviseren over hoe je in jouw situatie het meeste voordeel uit het platform haalt. Daarnaast kan Puur Data je helpen bij de implementatie en beheer en je zo veel werk uit handen nemen.

Zuyderland Ziekenhuis

Het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis is een voorbeeld van een organisatie met een complex en geografisch verspreid IT-landschap. In de zorg hangt veel af van de beschikbaarheid van applicaties. IT-beheer gebruikt daarom Elastic Log Monitoring, dat help om storingen te voorkomen Zuyderland is zodoende minder reactief bezig. Bert Hausmans, afdelingshoofd Zorg en Ondersteunende applicaties, vergelijkt de oplossing met een thermometer. Zoals die bij een mens kan meten of er sprake is van koorts, kan die in een netwerk meten of er sprake is van een (dreigende) storing. Het resultaat hiervan is dat Zuyderland in veel gevallen problemen verhelpt zonder dat een eindgebruiker heeft gemerkt dat ze er waren.

Wil je hier meer over weten? Lees dan hier het volledige verhaal over Zuyderland. Ben je benieuwd naar wat Puur Data voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u een vraag over de mogelijkheden, bel ons op +31 (0)88 – 7887 328, ga naar contact of vul het onderstaande formulier in!

Recente nieuwsberichten

Puur Data erkend als Elastic Partner van het Jaar 2023

| Headlines | Geen reacties
Tijdens het ElasticON Tour-evenement in Amsterdam heeft Elastic haar partner Puur Data beloond met de titel Elastic Partner van het Jaar 2023 voor de Benelux-regio. Tijdens het ElasticON Tour-evenement in…
Elasticsearch

Puur Data gecertificeerd als Elite Partner van Elastic

| Headlines | Geen reacties
Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf nu Elite Partner van Elastic noemen, het bedrijf achter Elasticsearch en de Elastic Stack. Ede - Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf…