SIEM-oplossing nodig? Hier moet je op letten

Door 04/01/2024 Blog

SIEM-oplossing nodig? Hier moet je op letten

Security Information and Event Management (SIEM) is een onmisbaar onderdeel van elke cyberstrategie. Maar waar moet een goede SIEM-oplossing aan voldoen?

Security Information and Event Management (SIEM) is een onmisbaar onderdeel van elke cyberstrategie. In een tijd dat ransomware, phishing en datalekken aan de orde van de dag zijn, helpt deze oplossing je om dreigingen in een vroeg stadium te detecteren, zodat je tijdig de juiste maatregelen kunt nemen om schade te voorkomen. Maar waar moet een goede SIEM-oplossing aan voldoen?

Eerst een beknopte uitleg van SIEM: het is een systeem dat security-gerelateerde data uit allerlei verschillende bronnen verzamelt, combineert en analyseert. Het geeft een seintje als er direct gevaar dreigt dat je aandacht nodig heeft.

Essentiële keuzefactoren

Hoewel SIEM niet nieuw is, wint het de laatste jaren toch aan marktaandeel omdat het profiteert van de ‘verSaaSingstrend’. Gartner benadrukt dat veel SIEM-mogelijkheden momenteel alleen nog maar uit de cloud komen. Het onderzoeksbureau noemt essentiële punten waarop je moet letten bij het kiezen van een SIEM-oplossing, zoals:

  • Real-time analytics: niet alleen om de meest acute dreigingen aan het licht te brengen, maar ook om te voorkomen dat er situaties ontstaan die niet in lijn zijn met wet- en regelgeving. Anders loop je grote juridische, financiële en reputatierisico’s;
  • Gebruiksvriendelijkheid: met een intuïtieve interface kunnen ook mensen zonder traditionele IT-achtergrond ermee overweg;
  • Integratie: het is essentieel dat het SIEM-systeem je volledige IT-landschap kan monitoren;
  • Schaalbaarheid en compliance: voldoende opslagcapaciteit is nodig om alles wat SIEM verzamelt aan data over security-gebeurtenissen te bewaren. Dat is belangrijk als je te maken hebt met toezichthouders.

Elastic: wereldwijd gebruikte SIEM-oplossing

Een SIEM-oplossing die door toonaangevende organisaties over de hele wereld wordt gebruikt, is die van Elastic. Elastic-SIEM biedt analisten de mogelijkheid om een stortvloed aan gegevens afkomstig uit hun complete omgeving centraal te monitoren. De oplossing verzamelt, combineert en analyseert onder meer loggegevens, detecteert afwijkende patronen en beoordeelt of deze duiden op een dreiging. Deze dreiging kan zowel van binnenuit komen als van buitenaf.

Met Elastic-SIEM kunnen gebruikers bovendien snel relevante data opzoeken. Denk aan historische gegevens, die meer context geven. Je kunt dan beter bepalen wat de aard van de dreiging is waar je mee te maken hebt. Dankzij Machine Learning krijgen analisten bovendien inzicht in welke onderdelen van hun IT-omgeving het grootste risico lopen. Dat maakt snelle acties mogelijk om het ecosysteem veilig te houden.

Het Elastic-platform slaat alle gegevens over securitygebeurtenissen centraal op. Dat maakt het makkelijker om wet- en regelgeving na te leven. Maar de sterkste troef is de snelheid waarmee Elastic gegevens verzamelt en analyseert. In combinatie met het sterk geautomatiseerde karakter van de oplossing, betekent dit aanzienlijke tijdwinst voor jouw medewerkers.

De toekomst is open source

Tot slot: Elastic is open source software. Het klinkt misschien tegenstrijdig om de broncode vrij te geven, maar Elastic is ervan overtuigd dat het de beste manier is om systemen veilig te houden. De kans is immers groter dat een gemeenschap het antwoord vindt op een cyberdreiging dan één enkel team ontwikkelaars bij een leverancier.

Puur Data beschikt als Elite-partner over veel kennis van Elastic. Als ervaren partij kunnen we vaak al in een week een SIEM opzetten. Dit is inclusief dashboards, alerting en mogelijkheden om dreigingen proactief op te sporen.

Meer weten over SIEM? Neem dan een kijkje op onze Elastic SIEM-pagina. Of neem contact op.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u een vraag over de mogelijkheden, bel ons op +31 (0)88 – 7887 328, ga naar contact of vul het onderstaande formulier in!

Recente nieuwsberichten

Puur Data erkend als Elastic Partner van het Jaar 2023

| Headlines | Geen reacties
Tijdens het ElasticON Tour-evenement in Amsterdam heeft Elastic haar partner Puur Data beloond met de titel Elastic Partner van het Jaar 2023 voor de Benelux-regio. Tijdens het ElasticON Tour-evenement in…
Elasticsearch

Puur Data gecertificeerd als Elite Partner van Elastic

| Headlines | Geen reacties
Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf nu Elite Partner van Elastic noemen, het bedrijf achter Elasticsearch en de Elastic Stack. Ede - Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf…