Vind in no-time de speld in je databerg dankzij Elastic Search

Door 22/11/2023 januari 4th, 2024 Blog

Vind in no-time de speld in je databerg dankzij Elastic Search

Snel de juiste informatie halen uit grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data kan een flinke uitdaging zijn. Er is een oplossing die je helpt om in near real-time het antwoord te vinden dat je zoekt: Elastic Search. 

Snel de juiste informatie halen uit grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data kan een flinke uitdaging zijn. Het voelt soms of je zoekt naar een speld in een hooiberg. Toch is er een door AI-ondersteunde oplossing die je helpt om in near real-time het antwoord te vinden dat je zoekt: Elastic Search. In deze blog lees je meer over de voordelen aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Het is bekend dat organisaties steeds meer data tot hun beschikking hebben. Deze data kan afkomstig zijn uit allerlei bronnen, zoals van sensoren en IoT-apparatuur, CRM- en ERP-systemen, of mail- en chatprogramma’s. Dat is meestal gestructureerde data in een vast formaat. Het is relatief eenvoudig om deze gegevens te verzamelen, te delen en te gebruiken.

Het wordt uitdagender als data afkomstig is van pdf-bestanden, afbeeldingen en video’s. De laatste jaren bestaat 80 tot 90 procent van alle bedrijfsdata uit dit soort ongestructureerde informatie. Ook hierin zit waardevolle informatie die je kan helpen om te groeien en voorsprong te nemen. Met slimme, door AI ondersteunde zoekoplossingen vind je snel het meest relevante resultaat.

Veelvoorkomende toepassingen

Maar behalve voor het doorzoeken van interne data kun je zoekfunctionaliteit op meer manieren toepassen. Dit zijn enkele veelvoorkomende gebruiksmogelijkheden:

  1. Doorzoekbaar maken van websites: gebruikers vinden snel de content die hen het meest interesseert dankzij diverse filters (titel, datum, auteur).
  2. Doorzoekbaar maken van webshops: klanten kunnen snel door productcatalogi bladeren en krijgen in no-time het juiste aanbod te zien.
  3. Verbeteren van klantenservice: helpdeskmedewerkers vinden snel het antwoord op vragen, waar informatie zich ook bevindt. Zo kunnen ze klanten optimaal van dienst zijn.

Elastic Stack

Elastic is een vooraanstaande leverancier die al je data verzamelt in een platform met daarin de volledige Elastic Stack. Deze biedt alles wat je nodig hebt om:

  • In near real-time grote hoeveelheden data te doorzoeken;
  • Op een visueel aantrekkelijke manier verborgen trends te presenteren;
  • Databronnen te integreren.

Hier komt nog bij dat Elastic-technologie schaalbaar is, zodat het geen probleem is als er data en gebruikers bij komen. Ook is Elastic flexibel, zo kan de interface worden aangepast aan specifieke behoeften van gebruikers.

Puur Data is Elite Elastic-partner

Puur Data beschikt als Elite-partner van Elastic over uitgebreide kennis van het platform en kan adviseren over alle mogelijkheden. Bovendien kan Puur Data helpen bij de implementatie en het beheer van Elastic-oplossingen.

Een concreet voorbeeld is het gerenommeerde Maritime Research Institute Netherlands (MARIN), dat Puur Data benaderde toen hun bestaande zoekoplossing aan vervanging toe was. MARIN gebruikt nu Elastic Search. Medewerkers kunnen daardoor uit een enorme hoeveelheid onderzoeksverslagen, projectdocumenten en andere gegevens, in een handomdraai de informatie vinden die ze nodig hebben om hun werk te doen.

Wil je hier meer over weten? Duik dan hier in het volledige verhaal van MARIN. Heb je vragen over Elastic? Neem dan kun vrijblijvend contact op.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u een vraag over de mogelijkheden, bel ons op +31 (0)88 – 7887 328, ga naar contact of vul het onderstaande formulier in!

Recente nieuwsberichten

Puur Data erkend als Elastic Partner van het Jaar 2023

| Headlines | Geen reacties
Tijdens het ElasticON Tour-evenement in Amsterdam heeft Elastic haar partner Puur Data beloond met de titel Elastic Partner van het Jaar 2023 voor de Benelux-regio. Tijdens het ElasticON Tour-evenement in…
Elasticsearch

Puur Data gecertificeerd als Elite Partner van Elastic

| Headlines | Geen reacties
Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf nu Elite Partner van Elastic noemen, het bedrijf achter Elasticsearch en de Elastic Stack. Ede - Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf…