Vind sneller het antwoord dat je echt zoekt dankzij generative AI

Door 10/01/2024 januari 25th, 2024 Blog

Vind sneller het antwoord dat je echt zoekt dankzij generative AI

Met de oplossingen van Elastic kon je al razendsnel grote hoeveelheden data doorzoeken. Maar Elastic voegt hier nu op eigen innovatie wijze generative AI aan toe.

Met de oplossingen van Elastic kon je al razendsnel grote hoeveelheden data doorzoeken. Maar Elastic voegt hier nu op eigen innovatie wijze generative AI aan toe. Het voordeel daarvan is dat een digitale assistent niet alleen informatie van het internet gebruikt om antwoord te geven op je zoekvraag, maar ook bedrijfsinformatie. De resultaten sluiten daardoor beter aan bij jouw specifieke situatie en behoefte en de kans op foutieve, hallucinante antwoorden neemt sterk af. Deze blog gaat over welke kansen dat allemaal biedt. 

Recent onderzoek laat er geen misverstand over bestaan: mensen op topposities in het bedrijfsleven zien generative AI als een echte gamechanger, mogelijk zelfs als de meest disruptieve technologie die we tot nu toe hebben gezien. De meeste organisaties zijn dan ook van plan om er de komende jaren mee aan de slag te gaan, omdat ze verwachten dat deze vorm van AI verschil gaat maken. Niet alleen omdat het de potentie heeft om de productiviteit te verhogen en innovatie te bevorderen, maar ook om de interactie met klanten te verbeteren.  

Betere resultaten 

Generative AI kan zelfstandig iets nieuws creëren, met een minimale set bouwstenen (de prompt). Het bekendste voorbeeld is tekstgenerator ChatGPT, die zelf teksten kan schrijven en antwoord geeft op allerlei vragen. Elastic is bekend als leverancier van oplossingen die in real-time gegevens kunnen analyseren. Sinds kort voegt Elastic hier ook ondersteuning voor generative AI aan toe: in de vorm van de Elasticsearch Relevance Engine (ESRE).  

Met ESRE krijg je veel betere antwoorden, meer toegesneden op de context van jouw organisatie. Dat is mogelijk door bedrijfseigen gegevens toe te voegen aan de Large Laguage Models die tekstgenerators ook gebruiken. De vraag of prompt wordt verder geoptimaliseerd door techniek die zorgt voor een beter begrip van woorden en zinsdelen. Daardoor komen antwoorden ook uit gegevens die niet direct overeenkomen met zoekwoorden die je hebt ingetoetst. Het Elastic-platform zorgt ervoor dat jouw gegevens op een veilige manier worden gebruikt, met respect voor privacy. 

Toepassingen en ideeën 

Generative AI, in combinatie met je eigen data, biedt ongekende mogelijkheden. Een paar voorbeelden:

  • In de academische wereld kunnen slimme onderzoeksassistenten van grote waarde zijn, doordat ze razendsnel door grote hoeveelheden literatuur en onderzoeksresultaten kunnen navigeren. Ze kunnen samenvattingen maken en onderzoekstrajecten voorstellen.  
  • Ontwikkelaars van medicijnen kunnen AI nog nauwkeuriger laten voorspellen welke stoffen het meest kansrijk zijn, om effectief een bepaalde aandoening mee te bestrijden.  
  • In de zakelijke sector kan AI klantenservice verbeteren. Chatbots kunnen immers uit meer bronnen putten. Je kunt bijvoorbeeld je complete productcatalogus toevoegen. Zo komen de bots tot betere antwoorden. Interacties met klanten kun je trouwens ook weer analyseren om je dienstverlening te verbeteren, of om marketingactiviteiten beter op de behoeften van je doelgroep af te stemmen. 
  • In de financiële sector kunnen chatbots met generative AI klanten en medewerkers helpen om bepaalde acties af te ronden volgens de regels (compliance). Denk aan het aanvragen van een lening. Tevens biedt generative AI zoals Elastic die inzet, meer mogelijkheden om uit real-time data patronen te halen. Die wijzen bijvoorbeeld op fraude, of worden gebruikt om iemands kredietwaardigheid accuraat in te schatten.    
  • IT-teams zijn met hulp van een virtuele collega beter in staat om nieuwe dreigingen effectief te bestrijden, of om storingen te voorkomen.  

Door dus een brug te slaan tussen de Large Language Models en de data die je zelf hebt verzameld, ontstaan nieuwe mogelijkheden. Zo kun je bedrijfsprocessen efficiënter maken, innovatief zijn en je dienstverlening verbeteren. Puur Data kan je als zoekspecialist én ervaren Elite partner van Elastic als geen ander adviseren over de mogelijkheden en je ondersteunen bij de implementatie en het beheer van oplossingen. 

Wil je hier meer over weten? Lees dan ons e-book over de kracht van Elastic en generative AI, of neem contact met ons op. 

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u een vraag over de mogelijkheden, bel ons op +31 (0)88 – 7887 328, ga naar contact of vul het onderstaande formulier in!

Recente nieuwsberichten

Puur Data erkend als Elastic Partner van het Jaar 2023

| Headlines | Geen reacties
Tijdens het ElasticON Tour-evenement in Amsterdam heeft Elastic haar partner Puur Data beloond met de titel Elastic Partner van het Jaar 2023 voor de Benelux-regio. Tijdens het ElasticON Tour-evenement in…
Elasticsearch

Puur Data gecertificeerd als Elite Partner van Elastic

| Headlines | Geen reacties
Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf nu Elite Partner van Elastic noemen, het bedrijf achter Elasticsearch en de Elastic Stack. Ede - Data Analytics-specialist Puur Data mag zich vanaf…